Diane, Stefan en Johan geven karakter aan de stad

Het waargebeurde sprookje van Diane, Stefan en Johan

De sfeer in ’s-Hertogenbosch is gemoedelijk. De binnenstad staat bekend om de prachtige uitstraling, historische panden en mooie verborgen plekjes. Toeristen komen graag een dagje naar de stad en bewoners wonen er met veel plezier.

Het zit ‘m in de details. Van de klinkers tot de gevels, en van de ornamenten tot de deurkozijnen. Om deze sfeer niet verloren te laten gaan, houden Diane, Stefan en Johan van de afdeling Erfgoed bij de gemeente ’s-Hertogenbosch zich dagelijks bezig met het erfgoed en het karakter van de stad.

De gemeenten Utrecht en ’s-Hertogenbosch zijn de eerste steden in het land die een bouwhistoricus in dienst nemen. In 1975 wordt de afdeling Erfgoed bij de gemeente ’s-Hertogenbosch opgezet. Sinds een aantal jaren zijn collega’s Diane, Stefan en Johan hier werkzaam. Allerlei projecten pakken ze als bouwkundige, historicus en archeoloog aan: een kelder uitdiepen, bouwhistorisch onderzoek, reconstructies van particuliere panden en restauraties van monumenten. Iedere keer opnieuw gaan ze op zoek naar de schatten. ‘Wat zit er verborgen in het pand?’ vragen ze zich af. Bij alle projecten denken Diane, Stefan en Johan na over de lange termijn. ‘Is het nu en op termijn waardevol voor de stad? Moeten we het behouden?’ Want wordt besloten iets af te breken of weg te doen, dan komt het niet meer terug. Steeds weer gaan ze zorgvuldig te werk.

Als de gemeente ’s-Hertogenbosch in 2016 het oude woonhuis van de beroemde Bossche schilder Jheronimus Bosch opkoopt, is er voor de drie werk aan de winkel. Een tijd zat er een winkel in het pand op de markt, maar nu wordt het een museum: Huis van Bosch. Het pand moet worden gerestaureerd. De originele elementen uit de tijd van Bosch wil de gemeente behouden en zichtbaar maken voor het publiek.

De oude deurklinken, de historische raampartijen en het behang van vroeger vertellen een eigen verhaal

Diane, Stefan en Johan starten met een bouwhistorisch onderzoek, en het hele gebouw wordt geanalyseerd: van de spijkers tot aan het behang. Met innovatieve technieken zoals fotogrammetrie gaan ze aan de slag. ‘Wat hebben we in handen, en wat moeten we behouden?’ vragen ze zich continu af. Als ze de kelder gaan uitdiepen is archeologisch onderzoek verplicht. Ze proberen te voorspellen wat ze tegen kunnen komen, maar dit is opnieuw een verrassing. Een ongrijpbaar en spannend proces, dat schatgraven. Oude vloerniveaus en funderingen van voorgaande constructies worden gevonden. Het pand blijkt naar verwachting niet in één fase gebouwd te zijn, maar bestaat uit wel 500 tot 600 jaar bebouwing, waar in iedere fase iets anders is gebouwd.

Ze werken samen met een architect, een aannemer en een heel projectteam. Als de aannemer een balklaag uit de 15e eeuw eruit wil halen, komt de afdeling Erfgoed in opstand. Juist door deze elementen te behouden, behoud je het karakter van een pand.

‘Van het verleden kun je leren’, vinden Diane, Stefan en Johan. De lessen uit het verleden, nemen ze mee voor de toekomst. Want stuk voor stuk vertellen de oude deurklinken, de historische raampartijen en het behang van vroeger een eigen verhaal. Ze vertellen de geschiedenis van de stad.

Stefan, Diane en Johan bestaan echt

Jouw ambitie hoeft geen droom te blijven

Soms zijn verhalen te mooi om waar te zijn. Het lijken net sprookjes. Bij de gemeente 's-Hertogenbosch maken we onze ambities graag waar. Dat lukt echt niet altijd. Maar we hebben nu eenmaal best veel mooie verhalen. En Stefan, Diane en Johan is daar ook een mooi voorbeeld van. Wil je ook je ideeën realiseren en ons nog beter maken door jouw inbreng? Bekijk dan snel of we een passende baan voor je hebben.
Bekijk onze vacatures

Waargebeurde sprookjes van onze medewerkers

Laat je betoveren door Gemeente 's-Hertogenbosch als werkgever

Onze verhalen lijken soms wel sprookjes. Maar wij maken ze waar. Lees de verhalen van onze medewerkers en beleef de magie van werken bij gemeente 's Hertogenbosch. Bij ons krijg je alle ruimte om jouw ideeën te verwezenlijken. Zet samen met ons de kroon op het werk en schrijf je eigen succesverhaal.
  • Renço en zijn innovatieve ideeën
  • Suzan en het grote evenement met het kleine gebaar
  • Marianne en het betoverende Innovatie Kwartier
  • Tijs zet veiligheid voorop
  • Eric en de Bossche voetgangerslantaarn
  • Nicolette en de eindeloze mogelijkheden
  • Jeroen en de week van de verkiezingen
  • Werk je nu voor een draak van een werkgever?
  • Stèphanie en de wens voor gelijke gezondheid van alle inwoners
  • Erik en Pieter sturen door de straten
Algemeen
Heb je nog vragen?
Bij gemeente ‘s-Hertogenbosch is iedereen benaderbaar. We houden van korte lijntjes en we zijn allemaal gelijk. Daarom staan we ook open voor direct contact met jou. Bel of mail ons en we proberen spoedig je vraag of opmerking te beantwoorden.