Erik en Pieter sturen door de straten

Het waargebeurde sprookje van Erik en Pieter als chauffeurs bij de afvalstoffendienst

Het is een zonnige dag als Erik en Pieter met de vuilniswagen samen door de wijk Empel in ’s-Hertogenbosch rijden. En niet zomaar een vuilniswagen, nee, een zogeheten zijlader. Zo eentje met een dubbele grijparm aan de rechterkant, waarmee de containers kunnen worden opgetild en worden geleegd in de wagen.

De mannen werken nu acht en drie jaar als chauffeurs bij de afvalstoffendienst in ‘s-Hertogenbosch. ‘De route vandaag kan ik inmiddels dromen’, weet Erik. Toch is iedere dag weer anders, dat maakt het juist zo leuk. Waar ze rijden, wie en wat ze tegenkomen op straat en waar ze met hun collega’s koffie drinken. Het geeft ze een gevoel van vrijheid.

Net als elke ochtend zijn ze ook vanmorgen lekker vroeg uit de veren. Ze zijn om half acht begonnen en verwachten zo’n 1200 containers restafval op te halen deze dag. Erik zit rechts achter het stuur, zodat hij door het raam en via de spiegels de grijparm aan de rechterkant van de wagen goed kan zien. Die gaat tenslotte ruim 600 keer op en neer vandaag. Pieter loopt als belader mee om de containers langs de weg netjes twee aan twee te zetten, zodat de arm deze steeds gemakkelijk op kan tillen en om te legen. 20 kilometer zullen Pieters benen vandaag lopen. ‘Hartstikke handig, hoef ik vanavond niet meer te sporten’, vindt Pieter.

Iedere dag is weer anders, dat maakt het juist zo leuk

De mannen zien het iedere dag weer als een uitdaging om de containers zo goed en logisch mogelijk langs de weg neer te zetten, zodat de grijparm deze makkelijk achter elkaar door kan tillen en legen. Zo rijden ze snel en efficiënt de straten door, zonder dat ze één straat wel drie keer door moeten. Als Pieter één van de containers naar de zijkant van de stoep rijdt, voelt deze wel erg zwaar aan: ‘Eens kijken wat erin zit.’ Voorzichtig tilt Pieter het deksel open. Er zitten stenen in, en hoe vervelend ook voor de eigenaren van de container, dit afval mag niet worden meegenomen. Stenen horen niet bij het restafval, en Pieter en Erik hebben als doel om de afvalstromen goed te scheiden en zo zuiver mogelijk te houden. En dat maken ze waar ook. Aan de container laten ze een kaartje achter voor de eigenaren, zodat ze weten waarom hun container niet is geleegd. Gelukkig is dit de enige afwijkende container op de route vandaag.

Iedere week worden ze aan het einde van de route door een gezellige familie opgewacht. Opa en oma passen op de kleinkinderen, en die zijn enorm fan van de grote vuilniswagen én van Erik en Pieter. Als Erik aan komt rijden, zitten de kinderen al klaar op het bankje in de voortuin. Ze beginnen enthousiast te zwaaien. ‘Dit is toch waar ik het voor doe’, denkt Erik. Hij moet wel nog even goed opletten, want het blijft een vak, rijden in een vuilniswagen. De kinderen joelen het uit als de arm van de zijlader de containers in de vuilniswagen leegt. Ook nu kijkt Erik goed om zich heen, of er geen auto’s worden geraakt en dat er geen mensen onderdoor lopen. Het is een intensieve job. En de kids, die vinden het fantastisch, net als Pieter en Erik zelf. Nadat ze de kunsten van de zijlader hebben laten zien, vervolgt de route zich terug naar de afvalstoffendienst. Laatste keer lossen voor vandaag, en dan zit het erop. ‘Kunnen we weer lekker op tijd naar huis!’

Erik en Pieter bestaan echt

Jouw ambitie hoeft geen droom te blijven

Soms zijn verhalen te mooi om waar te zijn. Het lijken net sprookjes. Bij de gemeente 's-Hertogenbosch maken we onze ambities graag waar. Dat lukt echt niet altijd. Maar we hebben nu eenmaal best veel mooie verhalen. En Erik en Pieter is daar ook een mooi voorbeeld van. Wil je ook je ideeën realiseren en ons nog beter maken door jouw inbreng? Bekijk dan snel of we een passende baan voor je hebben.
Bekijk onze vacatures

Waargebeurde sprookjes van onze medewerkers

Laat je betoveren door Gemeente 's-Hertogenbosch als werkgever

Onze verhalen lijken soms wel sprookjes. Maar wij maken ze waar. Lees de verhalen van onze medewerkers en beleef de magie van werken bij gemeente 's Hertogenbosch. Bij ons krijg je alle ruimte om jouw ideeën te verwezenlijken. Zet samen met ons de kroon op het werk en schrijf je eigen succesverhaal.
  • Renço en zijn innovatieve ideeën
  • Suzan en het grote evenement met het kleine gebaar
  • Marianne en het betoverende Innovatie Kwartier
  • Tijs zet veiligheid voorop
  • Eric en de Bossche voetgangerslantaarn
  • Nicolette en de eindeloze mogelijkheden
  • Jeroen en de week van de verkiezingen
  • Diane, Stefan en Johan geven karakter aan de stad
  • Werk je nu voor een draak van een werkgever?
  • Stèphanie en de wens voor gelijke gezondheid van alle inwoners
Algemeen
Heb je nog vragen?
Bij gemeente ‘s-Hertogenbosch is iedereen benaderbaar. We houden van korte lijntjes en we zijn allemaal gelijk. Daarom staan we ook open voor direct contact met jou. Bel of mail ons en we proberen spoedig je vraag of opmerking te beantwoorden.