Marianne en het betoverende Innovatie Kwartier

Het waargebeurde sprookje van Marianne als beleidsadviseur

Een betoverende plek waar de mooiste innovatieve dingen kunnen ontstaan, waar inspirerende data- en IT-bedrijven elkaar kunnen ontmoeten, en een plek waar het onderwijs en het bedrijfsleven van elkaar kunnen leren. Dat is de plek in de stad die Marianne als beleidsadviseur bij de gemeente ’s-Hertogenbosch tot leven brengt.

Nadat Marianne voor haar promotieonderzoek onder andere wijken in ’s-Hertogenbosch onderzoekt, gaat ze aan de slag bij de afdeling Economische Zaken. In haar acquisitierol legt ze de rode loper uit voor bedrijven die naar de stad willen komen, ze helpt ze bij het zoeken naar bedrijfsgronden, gebouwen en kantoorpanden. ‘Wie wil zich nou niet in het mooie ’s-Hertogenbosch vestigen?’, denkt Marianne.

ls Marianne een jaar later toe is aan een nieuwe functie, mag ze zich bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch als kersverse beleidsadviseur richten op een van de economische pijlers van de stad: data en ICT. Marianne ontdekt dat data voor het bedrijfsleven een mogelijkmaker is. Om dingen inzichtelijk te maken, in kaart te brengen en om voorspellingen te doen. Om het contact met klanten makkelijker te maken, of bij innovaties in de landbouwsector.

Om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen zijn de data- en IT-bedrijven in de stad op zoek naar een gezamenlijke, inspirerende plek. Met haar team steekt Marianne de koppen bij elkaar: ‘Hoe creëren we een plek die niet alleen de bedrijven, maar ook de gemeente en de inwoners versterkt?’ In de oude hallen van de voormalige machinefabriek Grasso zitten al meerdere databedrijven en met de vele kansen die Marianne en haar collega’s hier zien, is dit de ideale plek om het zo gewilde Innovatie Kwartier waar te maken.

Wie wil zich nou niet in het mooie ’s-Hertogenbosch vestigen?

De van oudsher industriële omgeving wordt omgetoverd tot een creatieve broedplaats, en er liggen plannen voor creatieve nieuwbouw en woningen. Ook is er plaats voor onderwijsinstellingen. ‘Dit moet een plek worden waar echt wat gebeurt, ieder uur van de dag’, vindt Marianne. Waar bevlogen studenten hun weg vinden naar de innovatieve bedrijven, en bedrijven leren van deze jonge en enthousiaste breinen. Steeds vaker is nieuw personeel op zoek naar spannende werkplekken, goed bereikbaar met het OV. Niet meer rechttoe rechtaan, maar met juist iets extra’s: ‘We maken een werkplek plus’.

Het uitverkoren gebied en de rauwe industriële gebouwen zijn belangrijke eerste stappen. De hardware, noemt Marianne dit. Maar reuring en verbinding ontstaan niet vanzelf, nee, daar moet je als organisatie goed je best voor doen, weet ze. Dat is de software, die door Marianne samen met betrokken ambassadeurs en communitymanagers wordt aangejaagd. Door de organisatie van kennisevents en netwerkborrels, weten bedrijven elkaar te vinden en ontstaat er een netwerk. ‘Het Innovatie Kwartier is een stapsteen’, vindt Marianne. Een ideale plaats voor succesvolle oude rotten in het vak en de kleine, opkomende bedrijven.

Het Innovatie Kwartier stopt niet met innoveren. Over tien tot vijftien jaar zijn de plannen zoals die er nu liggen ontwikkeld, maar in lijn met de industriële sfeer is het gebied tijdens de ontwikkeling gewoon open, en kan het zich al over de stad verspreiden. ‘Samen met de bedrijven en collega’s gooi ik een steen in het water, waarvan de rimpels langzaam de hele stad doorgaan’, hoopt Marianne.

Marianne bestaat echt

Jouw ambitie hoeft geen droom te blijven

Soms zijn verhalen te mooi om waar te zijn. Het lijken net sprookjes. Bij de gemeente 's-Hertogenbosch maken we onze ambities graag waar. Dat lukt echt niet altijd. Maar we hebben nu eenmaal best veel mooie verhalen. En Marianne is daar ook een mooi voorbeeld van. Wil je ook je ideeën realiseren en ons nog beter maken door jouw inbreng? Bekijk dan snel of we een passende baan voor je hebben.
Bekijk onze vacatures

Waargebeurde sprookjes van onze medewerkers

Laat je betoveren door Gemeente 's-Hertogenbosch als werkgever

Onze verhalen lijken soms wel sprookjes. Maar wij maken ze waar. Lees de verhalen van onze medewerkers en beleef de magie van werken bij gemeente 's Hertogenbosch. Bij ons krijg je alle ruimte om jouw ideeën te verwezenlijken. Zet samen met ons de kroon op het werk en schrijf je eigen succesverhaal.
  • Renço en zijn innovatieve ideeën
  • Suzan en het grote evenement met het kleine gebaar
  • Tijs zet veiligheid voorop
  • Eric en de Bossche voetgangerslantaarn
  • Nicolette en de eindeloze mogelijkheden
  • Jeroen en de week van de verkiezingen
  • Diane, Stefan en Johan geven karakter aan de stad
  • Werk je nu voor een draak van een werkgever?
  • Stèphanie en de wens voor gelijke gezondheid van alle inwoners
  • Erik en Pieter sturen door de straten
Algemeen
Heb je nog vragen?
Bij gemeente ‘s-Hertogenbosch is iedereen benaderbaar. We houden van korte lijntjes en we zijn allemaal gelijk. Daarom staan we ook open voor direct contact met jou. Bel of mail ons en we proberen spoedig je vraag of opmerking te beantwoorden.