De van oudsher industriële omgeving wordt omgetoverd tot een creatieve broedplaats, en er liggen plannen voor creatieve nieuwbouw en woningen. Ook is er plaats voor onderwijsinstellingen. ‘Dit moet een plek worden waar echt wat gebeurt, ieder uur van de dag’, vindt Marianne. Waar bevlogen studenten hun weg vinden naar de innovatieve bedrijven, en bedrijven leren van deze jonge en enthousiaste breinen. Steeds vaker is nieuw personeel op zoek naar spannende werkplekken, goed bereikbaar met het OV. Niet meer rechttoe rechtaan, maar met juist iets extra’s: ‘We maken een werkplek plus’.
Het uitverkoren gebied en de rauwe industriële gebouwen zijn belangrijke eerste stappen. De hardware, noemt Marianne dit. Maar reuring en verbinding ontstaan niet vanzelf, nee, daar moet je als organisatie goed je best voor doen, weet ze. Dat is de software, die door Marianne samen met betrokken ambassadeurs en communitymanagers wordt aangejaagd. Door de organisatie van kennisevents en netwerkborrels, weten bedrijven elkaar te vinden en ontstaat er een netwerk. ‘Het Innovatie Kwartier is een stapsteen’, vindt Marianne. Een ideale plaats voor succesvolle oude rotten in het vak en de kleine, opkomende bedrijven.
Het Innovatie Kwartier stopt niet met innoveren. Over tien tot vijftien jaar zijn de plannen zoals die er nu liggen ontwikkeld, maar in lijn met de industriële sfeer is het gebied tijdens de ontwikkeling gewoon open, en kan het zich al over de stad verspreiden. ‘Samen met de bedrijven en collega’s gooi ik een steen in het water, waarvan de rimpels langzaam de hele stad doorgaan’, hoopt Marianne.