Renço en zijn innovatieve ideeën

Het waargebeurde sprookje van Renço als afdelingshoofd bij WeenerXL

Bij de gemeente 's-Hertogenbosch werkt een nerdy ambtenaar, althans zo noemt Renço zichzelf soms gekscherend. Zijn zolder ligt vol met VR-brillen en andere bijzondere nerdstuff. Hier maakt hij technische modellen en prototypen, en hij heeft de creatiefste ideeën om deze in te zetten. 

Als Renço een jaar of acht is, begint zijn reis vanuit zijn geboorteplaats Amsterdam naar het zuiden van het land. Via Zoetermeer gaat hij naar Zwijndrecht en dan naar Tilburg. Na de middelbare school volgt hij een studie commerciële economie; ‘Daarmee kan ik nog alle kanten op’. Er volgt ook een studie politicologie en uiteindelijk komt hij terecht in het betoverende ‘s-Hertogenbosch.

Renço start zijn loopbaan bij een commercieel bedrijf en daar ontdekt hij tijdens een samenwerking de publieke sector. Het maakt hem nieuwsgierig. Thuis groeit hij op tussen de bestuurskundigen en de verhalen die hij hoort doen hem denken aan de verhalen van vroeger. Het intrigeert hem. 'Is het toch iets voor mij?' De gedachte blijft, en na lang wikken en wegen maakt hij de stap: 'Ik ga die switch maken'. Hij krijgt het voor elkaar om bij de gemeente 's-Hertogenbosch aan de slag te gaan en daar begint zijn avontuur.

Tien jaar later is Renço nu afdelingshoofd bij Weener XL. Hier kan hij ondernemen met maatschappelijke impact, hier kan hij zijn creatieve ideeën kwijt. De bevlogen collega's die indruk op hem maken, tillen hem weer een level hoger in zijn werk en hij introduceert soms gekke nerdy ideeën. Superleuk, maar niet iedereen is er altijd van gecharmeerd, er is gezonde weerstand, maar dat maakt de uitdaging niet minder groot. Renço weet van doorgaan: ‘Op de basisschool werd vanwege mijn dyslexie gezegd dat ik niet zou bereiken wat ik wilde, maar kijk nu maar eens. Volg je droom!’

Op de basisschool zei men dat ik niet zou bereiken wat ik wilde vanwege mijn dyslexie, maar kijk dan. Volg je droom. Maak het waar!

Bij ieder nieuw idee of project bij Weener XL belooft Renço braaf aan de directie om binnen de gestelde kaders te blijven, maar als hij weet dat het succes kan opleveren, zoekt hij soms net de grenzen op. In zijn beginjaren start hij als accountmanager bij Weener XL met een werkgroep een project voor werkzoekenden richting de arbeidsmarkt. Het vooraf bepaalde budget wordt door Renço flink overschreden en de directie heeft een paar stevige vragen. Even twijfelt Renço aan zijn beslissingen: ‘Moet ik dan toch beter leren luisteren?’ Maar het project heeft een groots effect, wat gelukkig ook niet onopgemerkt blijft. Ruim honderd mensen stromen uit naar nieuw werk, Renço heeft er met het team een succes van gemaakt.

Er gaan de nodige jaren bij Weener XL voorbij, waarin Renço ontdekt dat niet alleen zijn eigen hoofd vol met creatieve en innovatieve ideeën zit, maar ook de hoofden van zijn collega’s. De ideeën blijven nu vaak op de plank liggen, omdat mensen niet weten waar ze moeten beginnen, of bang zijn voor slechte resultaten of voor de reacties van anderen. Eeuwig zonde, vindt Renço, want het zijn vaak ideeën die de dienstverlening aan inwoners beter kunnen maken. ‘Daar wil ik iets aan doen!’

Hij bedenkt samen met een collega een plannetje: ‘Als er bij Weener XL nou een plek zou zijn waar mensen in alle vrijheid hun ideeën kunnen ontwikkelen, waar hun ideeën tot leven worden gewekt?’ Die plek, die wil Renço creëren. Bepakt en bezakt met goede argumenten, berekeningen en stiekem toch ook een beetje angstzweet stapt hij naar de directie toe. Hij legt ze zijn visie uit: ‘Er zijn altijd duizend argumenten te verzinnen om dingen niet te doen, maar laten we samen kijken naar de reden om iets wél te doen.’ Met zijn drive en vastberadenheid weet Renço ze te overtuigen, hij mag aan de slag. Samen met zijn collega’s zet hij zijn plannen door en Lab XL wordt geboren; een plek waar mensen uit de organisatie hun ideeën over de inzet van technologie in het publieke domein kunnen ontwikkelen.

Renço bestaat echt

Jouw ambitie hoeft geen droom te blijven

Soms zijn verhalen te mooi om waar te zijn. Het lijken net sprookjes. Bij de gemeente 's-Hertogenbosch maken we onze ambities graag waar. Dat lukt echt niet altijd. Maar we hebben nu eenmaal best veel mooie verhalen. En Renço is daar ook een mooi voorbeeld van. Wil je ook je ideeën realiseren en ons nog beter maken door jouw inbreng? Bekijk dan snel of we een passende baan voor je hebben.
Bekijk onze vacatures

Waargebeurde sprookjes van onze medewerkers

Laat je betoveren door Gemeente 's-Hertogenbosch als werkgever

Onze verhalen lijken soms wel sprookjes. Maar wij maken ze waar. Lees de verhalen van onze medewerkers en beleef de magie van werken bij gemeente 's Hertogenbosch. Bij ons krijg je alle ruimte om jouw ideeën te verwezenlijken. Zet samen met ons de kroon op het werk en schrijf je eigen succesverhaal.
  • Suzan en het grote evenement met het kleine gebaar
  • Marianne en het betoverende Innovatie Kwartier
  • Tijs zet veiligheid voorop
  • Eric en de Bossche voetgangerslantaarn
  • Nicolette en de eindeloze mogelijkheden
  • Jeroen en de week van de verkiezingen
  • Diane, Stefan en Johan geven karakter aan de stad
  • Werk je nu voor een draak van een werkgever?
  • Stèphanie en de wens voor gelijke gezondheid van alle inwoners
  • Erik en Pieter sturen door de straten
Algemeen
Heb je nog vragen?
Bij gemeente ‘s-Hertogenbosch is iedereen benaderbaar. We houden van korte lijntjes en we zijn allemaal gelijk. Daarom staan we ook open voor direct contact met jou. Bel of mail ons en we proberen spoedig je vraag of opmerking te beantwoorden.