Tijs zet veiligheid voorop

Het waargebeurde sprookje van Tijs als veiligheidskundige

Al in zijn jongere jaren weet Tijs dat hij er voor anderen wil zijn. En waar kan dat nou beter dan in de zorg? Hij start met werken bij een verpleeghuis, en later als chauffeur op de ambulance. ‘Van waarde zijn voor de maatschappij is het mooiste wat er is’, vindt Tijs. 

De onregelmatige diensten als ambulancechauffeur blijken helaas niet makkelijk te combineren met het jonge gezin dat hij net heeft. Tijs gaat op zoek naar een andere richting en komt bij de gemeente ’s-Hertogenbosch terecht, waar hij een tijdelijke opdracht op het gebied van veiligheid uitvoert. Ook hier blijkt zijn zorghart sneller van te gaan kloppen. Hier kan hij juist een bijdrage leveren aan het voorkomen van ongevallen.

Tijs heeft het naar z’n zin en voordat hij het in de gaten heeft groeit de opdracht uit tot een fulltime baan. Ervaring in de zorg heeft hij meer dan genoeg, maar om voldoende kennis op te doen over veiligheid moet Tijs nog even aan de bak. Dat doet hij graag. ‘Door deze nieuwe baan kan ik ’s ochtends de kinderen zelf naar school brengen, en ’s avonds weer met ze sporten’, weet hij. Gefaciliteerd door de gemeente volgt Tijs de opleiding Veiligheidskunde. Deels juridisch, en deels praktisch, waarna hij officieel als veiligheidskundige aan de slag kan.

Iedereen gezond oud laten worden, dat is mijn doel.

Twaalf jaar later nu voelt Tijs zich verantwoordelijk voor de gezondheid van de medewerkers. ‘Iedereen gezond oud laten worden, dat is mijn doel.’ Niet alleen zorgt Tijs ervoor dat alle medewerkers een fijne bureaustoel hebben, met een goed afgesteld bureau en een scherm op ooghoogte, ook het werken met gevaarlijke stoffen bij de afvalstoffendienst houdt hij nauwlettend in de gaten. Net als de psychische gesteldheid van collega’s. Vindt er ergens een ongeval plaats, dan wordt dit door Tijs en zijn collega’s geanalyseerd, bestudeerd en soms vertaald naar nieuw beleid. De veiligheid van medewerkers en burgers staat in Tijs’ werk altijd voorop. Dat maakt het voor hem iedere dag een feestje is om bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch te mogen werken. ‘Zolang ik er energie van krijg, blijf ik hiermee doorgaan’, weet hij.

Vanaf de start bij de organisatie strijdt Tijs voor het optimaliseren van het nastreven van de arboregels. Hij wil veiligheid nóg beter op de kaart zetten. Natuurlijk wordt er voldaan aan de regelgeving, maar voor Tijs mag er steeds weer een tandje worden bijgezet. ‘Het kan altijd beter’, vindt hij. Dit waarmaken blijkt niet makkelijk. Aanpassingen kosten geld, tijd en energie, ook van anderen in de organisatie. Toch houdt Tijs zijn doel voor ogen: de gezondheid en veiligheid van medewerkers en burgers. ‘Het gaat niet over cijfers, maar over mensenlevens’, vindt hij. Door collega’s te blijven spreken en te laten zien wat er kan, zetten Tijs en zijn collega het thema veiligheid steeds opnieuw in de spotlights. Inmiddels weet de organisatie hen te vinden voor advies, en voelen medewerkers zich gehoord en gezien.

‘Als je zelf stappen durft te zetten en wegen durft te bewandelen, dan kun je bij de gemeente ’s-Hertogenbosch veel bereiken’, weet Tijs. Ook hij blijft zichzelf ontplooien. Samen met collega’s heeft hij de BHV-organisatie flink uit mogen bouwen. ‘Er is een verschil tussen het voldoen aan de wet en een echte professionele organisatie’, vindt hij. Natuurlijk kruipt het bloed ook waar het niet gaan kan. Naast zijn baan bij de gemeente ’s-Hertogenbosch draait hij weer diensten op de ambulance. Voor hem de ideale combinatie om waar te maken: preventie én zorg.

Tijs bestaat echt

Jouw ambitie hoeft geen droom te blijven

Soms zijn verhalen te mooi om waar te zijn. Het lijken net sprookjes. Bij de gemeente 's-Hertogenbosch maken we onze ambities graag waar. Dat lukt echt niet altijd. Maar we hebben nu eenmaal best veel mooie verhalen. En Tijs is daar ook een mooi voorbeeld van. Wil je ook je ideeën realiseren en ons nog beter maken door jouw inbreng? Bekijk dan snel of we een passende baan voor je hebben.
Bekijk onze vacatures

Waargebeurde sprookjes van onze medewerkers

Laat je betoveren door Gemeente 's-Hertogenbosch als werkgever

Onze verhalen lijken soms wel sprookjes. Maar wij maken ze waar. Lees de verhalen van onze medewerkers en beleef de magie van werken bij gemeente 's Hertogenbosch. Bij ons krijg je alle ruimte om jouw ideeën te verwezenlijken. Zet samen met ons de kroon op het werk en schrijf je eigen succesverhaal.
  • Renço en zijn innovatieve ideeën
  • Suzan en het grote evenement met het kleine gebaar
  • Marianne en het betoverende Innovatie Kwartier
  • Eric en de Bossche voetgangerslantaarn
  • Nicolette en de eindeloze mogelijkheden
  • Jeroen en de week van de verkiezingen
  • Diane, Stefan en Johan geven karakter aan de stad
  • Werk je nu voor een draak van een werkgever?
  • Stèphanie en de wens voor gelijke gezondheid van alle inwoners
  • Erik en Pieter sturen door de straten
Algemeen
Heb je nog vragen?
Bij gemeente ‘s-Hertogenbosch is iedereen benaderbaar. We houden van korte lijntjes en we zijn allemaal gelijk. Daarom staan we ook open voor direct contact met jou. Bel of mail ons en we proberen spoedig je vraag of opmerking te beantwoorden.